Air Tangan Mak

Hari Ahad tu pulak Mak buat masak Lemak Ikan Merah, Pecal, Ikan Terubuk & Cencaru Bakar, Cekodok Pisang, Magele (err ni nama yang aku panggil la, nama sebenar aku tak tau), Keria, Pulut Panggang, dan Sirap bandung lagi dan Tembikai lagi. Ada lagi lauk lain rasanya, tapi aku dah lupa pulak. Saja jek aku tulis semua lauk-pauk nih, dengan harapan Abang Long atau Apiq akan baca dan melelehkan air liur diorang. Tu laa.. sapa suruh tak balik? Huhuhuu..

Aku rasa la kan, resepi dan cara memasak Mak² kita tu sebenarnya sama jek. Tapi masa memasak tu, Mak aku memasak dengan penuh kasih sayang sambil dalam hati dia cakap "Haa.. lauk ni Yati suka, yang ni pulak untuk Ana, pecal ni mesti Ounis dah lama tak makan, hari tu Erma kata nak makan asam pedas..". Jadi kalau yang makan tu si Bedah atau si Jali anak Makcik Markonah, biasa aje lah kot diorang rasa. Kalau Makcik Markonah lak yang masak, dia masak penuh kasih sayang untuk Bedah & Jali.. maka kalau aku yang makan, aku rasa biasa jek la kot. Kalau sedap pun, bukan paling sedap dalam dunia lah. Atau mungkin sebab dari kecik kita dah biasa makan makanan air tangan mak kita, maka tekak kita pun dah sebati dengan rasa tu.
Entah la ek, kadang² aku terpikir, besok kalau Raha dah besar, agak² dia rasa tak masakan aku paling sedap kat dunia? Aku ni dah la tak pandai sangat memasak pun. Nanti kalau dia kata Mak Udo masak paling best, mesti aku kecik ati.. uwaaa..!!
* Al-Fatihah buat Allayarham Datin Seri Endon Mahmood yang telah kembali ke Rahmatullah awal pagi ini. Takziah buat Perdana Menteri - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan keluarga, semoga diberi ketabahan menempuhi detik kehilangan ini. Telah dijanjikan sejak azali, dariNya kita datang, kepadaNya kita kembali. Semoga Pak Lah juga cekal mengumpul kekuatan untuk terus memimpin tanahair biarpun tanpa sokongan isteri tercinta..
0 Comments:
Post a Comment
<< Home